Noutăţi

 • Povești gastronomice, de savurat în volumele „Reţete tradiţionale din zona Sibiului” și “Tasting Sibiu. Old Time Recipes and their stories”

  15.03.2021

  Descoperiţi mâncărurile bunicilor prin volumele „Reţete tradiţionale din zona Sibiului” și “Tasting Sibiu. Old Time Recipes and their stories”, coordonate de manager Silvia Macrea și realizate de specialiștii Maria Barna, Cozmina Costiniuc, Lenuţa Cristea şi Gabriela Negru, ai CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
  Cărțile, publicate în română, respectiv engleză, redau prin cuvânt şi imagine, gastronomia specifică zonelor etnofolclorice ale Sibiului, fiecare evidenţiată prin caracteristicile specifice: Mărginimea Sibiului, Ţara Secaşelor, Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor şi Ţara Oltului. Regăsiți în cuprinsul lucrărilor ciorbe, supe, mâncăruri, deserturi, băuturi alcoolice, gemuri și compoturi, pâine și derivate din pâine, lapte și produse derivate din lapte, produse din carne de porc și murături. Toate rețetele sunt însoțite de detalii despre cadrul cultural în care mâncărurile erau pregătite, fiind astfel redate secvențe din lumea satului de altădată. Mai mult, ele au fost preparate de oamenii locului pentru a se putea consemna fiecare pas, instrumentarul folosit în bucătărie și interferenţele cultural-gastronomice din Sibiul multietnic: hanklichul etnicilor germani s-a transformat în hencleş, papricaşul etnicilor maghiari în tocană etc. 
  Astfel, din Sibiul desemnat Regiune Gastronomică Europeană 2019, vă propunem să descoperiți o bucătărie plină de savoare și povești, spuse în grai local, dar și în limba engleză, prin traducerea realizată de Marius Constantin.
  Publicarea în română și în engleză a rețetelor sibiene vine ca răspuns la succesul înregistrat în anul 2014, de prima ediție a cărții în limba română. În timp, materialul documentar a fost completat cu alte rețete culese în cadrul cercetărilor și manifestărilor cu specific tradițional și cu fotografii realizate de Gheorghe Roman Bogdan, Nicolae Dobre şi Ovidiu Mărginean şi autoare. 
  Volumele „Reţete tradiţionale din zona Sibiului” și “Tasting Sibiu. Old Time Recipes and their stories” au fost publicate la Editura „Astra Museum” şi tipărite în condiții grafice de excepție la Tipografia Honterus. 

  Cele două cărți pot fi achiziționate, la prețul de 50,00 lei per bucată, de la sediul instituției noastre, din strada Tudor Arghezi nr. 13. 
  Informații la telefon 0269/210945 sau pe adresa de e-mail: contact@traditiisibiene.ro.

  Lista publicaţiilor CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, disponibile pentru vânzare, o regăsiţi  în linkul:
  https://www.traditiisibiene.ro/sibiul_traditiilor/detalii/9