Noutăţi

 • Crâmpeie din viața satului

  12.06.2020

  Povești cusute pe ie – 17 mai 2020
  Nenumărate sunt poveștile pe care hainele românești le spun: în firul de „bulion” strălucitor de pe ie sunt amintirile fetei abia intrate în joc; în șinoarele late sunt înscrise pentru totdeauna emoțiile din ziua nunții, iar musculițele de pe cămășile bărbătești vorbesc despre mamele ce cos și oftează cu gândul la feciorii plecați în cătănie... 
  Astfel de povești, țesute și cusute de femeile de pe Valea Târnavelor vă spunem astăzi....
  https://www.facebook.com/watch/?v=973712549731469 

   

  Mult mai cântă inima...în Racovița, pe Țara Oltului – 24 mai 2020
  În iile țesute la război, în ștergarele ce împodobesc icoanele, în covoarele cu grijă așezate pe pat, în cântecele de dragoste, de dor, de lucru ori de petrecere e adânc imprimat sufletul curat și generos al oamenilor din Racovița.  Cu inima deschisă și cu multă căldură ne primesc în casele lor prietenii noștri dragi; sunt zece ani de când ne cunoaștem, sunt zece ani în care ne-au dăruit din bogăția spirituală a acestei mândre comune din Țara Oltului, sunt zece ani de când îi purtăm în suflet.
  Recunoștința noastră se îndreaptă spre colaboratori dragi, alături de care am realizat cercetarea folclorului muzical din Racovița în anul 2017.

   

  Despre vii, vin și viață, la Romanești - 31 mai 2020
  Ne-ați demonstrat, în nenumărate rânduri, cât de mult iubiți satul românesc și cât de mult îi apreciați pe oamenii satelor noastre sibiene.
  Tocmai de aceea vă împărtășim, în continuare, din „roadele” călătoriilor noastre în județ, cu bucuria și cuvenita recunoștință către păstrătorii culturii tradiționale. 
  Interlocutorii noștri din satul  Romanești, de pe Valea Târnavelor, ne-au vorbit despre lucrul la vie, despre mândria de a duce plosca cu vin, ca naș la nuntă,  dar și despre simbolul strugurelui și al viței de vie, reprezentat în țesăturile femeilor: pe covoare, păretare și țoale.
  Vă oferim, cu tot dragul, aceste povețe despre vie, vin și viață!
  https://www.facebook.com/watch/?v=175396873902216 

   

  •    Hora din Rusca - 7 iunie 2020
  În Țara Oltului, într-un loc de poveste unde muntele și cerul se oglindesc în apele năvalnicului Olt, se află un sat de poveste: Sebeșu de Jos...
  Cu multă prețuire pentru tradiții, pentru moșii și strămoșii lor și pentru credința străbună, mica, dar inimoasa comunitate din Sebeșu de Jos încinge în fiecare an, de Rusalii, o horă cu noduri, cum alta nu-i: HORA DIN RUSCA. 
  Jocul va fi condus de un vătaf, care știe să înnoade și să deznoade hora, fără să rupă şirul de braţe al dansatorilor!
  https://www.facebook.com/116236778438941/videos/574128516832396/ 

   

  Proiectul cultural online #ÎMPREUNĂ este derulat zilnic de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.
  #SolidariPentruSibiu
     Click pentru a deschide o fotografie:  Crâmpeie din viața satului
  Crâmpeie din viața satului
  Crâmpeie din viața satului
  Crâmpeie din viața satului