Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului"

 • Prezentare


  Peste 45.000 de spectacole, aproape 700 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, aproape 200 de premii naţionale şi internaţionale, aproape 3.800 de dansatori – sunt cifrele care conturează activitatea de 75 de ani, neîntreruptă, a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa.
  În prezent, Ansamblul numără peste 100 de membri şi colaboratori, funcţionând ca formaţie profesionistă de spectacole, cu secţie muzicală şi coregrafică în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu. Instituția se află în subordinea Consiliului Județean Sibiu.
  Dinamismul și diversitatea sunt termeni cheie care definesc repertoriul și spectacolele Ansamblului, căci Junii Sibiului valorifică dansuri și cântece populare, obiceiuri și costume populare din toate zonele etnografice ale României. Sub semnătura inconfundabilă a Silviei Macrea, conceptul artistic reușește să ofere adevărate incursiuni în bogăția culturii tradiționale și, simultan, să se adapteze la cerințele secolului XXI prin utilizarea proiecțiilor video și a mijloacelor tehnice moderne.
  Valoarea incontestabilă a repertoriului, conceptul unic al fiecărui spectacol și  virtuozitatea artiştilor definesc astăzi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și îl recomandă ca un adevărat ambasador al culturii române și al României. Drept recunoaștere a acestui statut, Junii Sibiului au fost invitați să performeze în festivaluri recunoscute la nivel mondial, la târguri internaționale de turism, la expoziții mondiale – Hanovra 2000 și Milano 2015, în emisiuni ale posturilor naționale de televiziune și la evenimente ce ne-au marcat istoria recentă, precum Preluarea simbolică a cheii pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană - în Patras, Grecia, 2006, Summit-ul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League - București, 2012.
  Într-un parcurs de 75 de ani, Junii Sibiului se identifică prin profesionalismul cu care este construit fiecare spectacol, prin talentul şi dăruirea artiştilor, prin echipa de specialişti implicată în montări, prin recuzita extrem de diversă şi interesul de a valorifica culegerile şi prelucrările din folclor prin intermediul spectacolului folcloric. 
   

  Coregrafia: Theodor Vasilescu şi Silvia Macrea
  Asistent coregraf: Alesea Sas
  Conducerea muzicală: Gabriel Popescu
  Manager: Silvia Macrea

  Web: www.juniisibiului.ro