Noutăţi

  • Junii Sibiului la Viena: 70 de artiști și 250 de costume populare

    26.03.2014

    Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului” aniversează în acest an șapte decenii de existență, iar momentul va fi marcat și în plan internațional, prin spectacole folclorice susținute în șapte orașe europene. Seria turneelor se deschide în capitala Austriei, acolo unde 70 de artiști vor marca cei 70 de ani ai Junilor Sibiului. Spectacolul extraordinar are loc vineri, 28 martie, ora 18.30, la Veranstaltungszentrum Rudolfsheim din Viena. 

    “Pentru 2014 ne-am dorit ca fiecare lună din acest an să fie o sărbătoare pentru Junii Sibiului. Am conceput un program pentru întregul an, astfel încât fiecare manifestare organizată de instituție să fie dedicată Junilor Sibiului la 70 de ani de activitate. Orice spectacol pe care noi îl vom prezenta în municipiul Sibiu, în județul Sibiu, în România sau în străinătate, vrem să fie un semn de mulțumire pentru toți spectatorii și telespectatorii care au apreciat și au susținut Junii Sibiului în cele șapte decenii de existență. În afară de spectacolele din țară, Junii Sibiului au pregătit manifestări în șapte orașe europene, dedicate deopotrivă localnicilor și comunităților de români din diaspora. Fiind prima deplasare din acest an, mă bucur că reușim să o realizăm cu 70 de artiști care vor ilustra, prin suite de dans, prin piese instrumentale și vocale, varietatea și frumusețea folclorului românesc autentic. Vrem să le mulțumim încă o dată tuturor spectatorilor, telespectatorilor, românilor și străinilor care apreciază Junii Sibiului și care ne îndeamnă astfel să ne continuăm activitatea pentru a le bucura sufletele”, spune Silvia Macrea, manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul – Junii Sibiu.

    Ansamblul va fi prezent în Austria cu un program de cântece și dansuri populare, reprezentative pentru marile zone etnofolclorice ale României, dar și pentru Sibiu, program susținut de 70 de dansatori, soliști și instrumentiști. 250 de costume populare, cântece și dansuri populare vor creiona harta culturii tradiționale din România. Spectacolul beneficiază de aportul interpreților de muzică populară Alina Bîcă, Viorică Telcean, Daniel Rosalim, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Adrian Neamțu – soliști ai ansamblului, Marcel Părău, Andreea Haisan, Stana Stepanescu, Codruța Rodean, Alexandru Brădățan, Răzvan Năstăsescu, Gabriel Dumitru, Paul Ananie, Daniel Pop și Nicu Mâță, alături de Ansamblul Cindrelul-Junii Sibiului.

    Cu ocazia spectacolului din Viena, va fi amenajat un stand cu produse  ce promovează orașul Sibiu și județul Sibiu, precum și materiale promoționale ce marchează cele șapte decenii de existență ale celui mai vechi ansamblu de dansuri populare din România - Junii Sibiului, devenit brand al Sibiului și al culturii tradiționale românești.

    Prezența Ansamblului Folcloric Profesionist Cindrelul-Junii Sibiului la Viena este susținută de Ambasada României în Republica Austria și Consiliul Județean Sibiu.