Noutăţi

  • La un pahar de vorbă … în „satul celor bogați” și la pregătiri de nuntă în Boian

    23.07.2016

    Călătoria în Ţara Vinului ne-a reconfirmat faptul că trăim pe un pământ binecuvântat, iar omul sfințește locul. Astfel, la sfârșitul lunii iulie 2016 am poposit în satul Richiș, înconjurat de dealuri terasate pe care, odinioară se cultiva viţa de vie. Pământul roditor prielnic agriculturii şi viticulturii a adus bunăstarea localității, de unde îi vine şi denumirea de azi „Reichesdorf–Richvini–Richiş” („Satul celor bogaţi”).

    Gazde ne-au fost membrii familie Andrei: Gheorghe (55 ani), Georgeta (49 ani) și Gheorghe – Alexandru, (28 ani), care ne-au întâmpinat, împreună cu prietenii: Johan Schass ( 87 de ani),  Florea Ioan (60 de ani), Otto Wagner, (62 ani) și Marcu Ștefan (67 ani), la un pahar de vorbă şi de... vin, în curtea primitoare a casei lor.

    Simpatic și spiritual, domnul Schass ne-a povestit cum, odinioară, Richişul a trăit doar de pe urma cultivării viţei de vie. Spune acesta că, anual producţia de vin era de 100 de vagoane. Astfel, vinul nobil i-a îmbogăţit pe richişeni. Acesta trebuia să îndeplinească trei condiţii: să fie nobil (doar soiuri nobile, nu şi hibrid), să aibă un gust aspru, puternic şi să fie alb. La Richiş se cultiva Feteasca Regală, Pinot Gris, Riesling sau Neuburger. Odată cu plecarea saşilor din sat şi depopularea acestuia, viile au fost abandonate.

    Interlocutorii noștri din Richiș sunt printre puţinii localnici care se mai pot mândri astăzi cu delicioșii struguri din Richiș și cu numeroasele soiuri de viţă şi vinul dulce, aromat.
             În satul Boian, de pe Valea Târnavelor, poposim cu mare drag de șapte ani încoace. Vineri, 22 iulie 2016, am ajuns din nou aici pentru a participa la pregătiri de nuntă. Cu multă deschidere, mirii Doinița și Paul ne-au primit și ne-au împărtășit din bucuria acestei importante zile din viața lor. Vinul nu lipsește de la nicio nuntă, fapt confirmat de rudele  mirilor, femei cu vârsta în jur de 60 de ani: Maria Surdu și Morian Emilia.
           Proiectul „Călători în Țara Vinului” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
          „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”